DDR-minne – Definition

Vad är ett DDR-minne?

DDR-minne är en typ av arbetsminne som används i nästan alla moderna datorer. När du hör någon säga ”RAM” (Random Access Memory), så är det nästan alltid DDR-minne de pratar om. DDR står för Double Data Rate, vilket betyder att minnet kan skicka data två gånger per klockcykel, vilket gör det snabbare än äldre typer av RAM.

Det finns flera versioner av DDR-minne, och de utvecklas ständigt. Just nu är DDR4 och DDR5 vanligast på marknaden, där DDR5 är det senaste och snabbaste alternativet. De tidigare versionerna DDR, DDR2 och DDR3 används i äldre system.

Man kan också stöta på olika termer som ”RAM-sticka”, ”arbetsminne” eller ”primärminne”, men alla syftar egentligen på samma sak: det tillfälliga minne som datorn använder när den jobbar med program, spel eller filer.

Synonymer

DDR-minne är det samma som RAM eller arbetsminne. Termer som RAM-sticka, primärminne, eller mer tekniskt DIMM-modul (Dual Inline Memory Module) används också. Beroende på version kan du höra folk prata om DDR4, DDR5, eller äldre som DDR3 och alla dessa är olika generationer av samma typ av minne. Vardagsuttryck som ”hur mycket RAM har du?” syftar alltid på DDR-minne.

Hur fungerar DDR-minnen?

DDR-minne är som datorns korttidsminne. När du startar ett program eller öppnar en fil, laddas den in i DDR-minnet för att datorn ska kunna arbeta med det snabbt. Ju mer DDR-minne du har, desto fler saker kan datorn hantera samtidigt utan att det blir segt.

Det som gör DDR-minne speciellt är att det kan skicka data två gånger per klockcykel, vilket ger högre bandbredd och snabbare prestanda jämfört med äldre typer av minne. Det är särskilt viktigt i spel, videoredigering, multitasking och andra tunga arbetsuppgifter där snabb åtkomst till data krävs.

Minnena sitter direkt på moderkortet och kommer i olika hastigheter (t.ex. 3200 MHz eller 5600 MHz) och kapaciteter (t.ex. 8 GB eller 32 GB). Moderkortet och processorn måste också stödja rätt typ av DDR. Så du kan alltså inte sätta ett DDR5-minne i ett moderkort som bara stödjer DDR4.

Exempel

Säg att du redigerar en video samtidigt som du har 20 flikar öppna i webbläsaren, lyssnar på musik och kör ett spel i bakgrunden. Då är det DDR-minnet som gör att allt flyter. Om du har för lite minne kommer datorn börja använda hårddisken eller SSD:n som reserv, och då går allt mycket långsammare.

Ett annat exempel är när du uppgraderar din dator för bättre prestanda. Att gå från 8 GB till 16 GB DDR4-minne kan ge en märkbar skillnad i hastighet, särskilt om du använder tyngre program eller multitaskar mycket.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

Visa alla definitioner

Läs mer om andra tekniker

detaljerad bild på framsidan av en NAS-enhet.

Vad är en NAS?

Tänk dig att du har ett eget moln hemma. Ett ställe där du kan spara…

Read More
En Samsung SSD-disk på ett bord.

Vad är en SSD?

I dagens teknikvärld pratas det mycket om SSD:er, men vad är en SSD egentligen? Och…

Read More
Rulla till toppen